SMIYT K.TRG SBT, 4 Januari : Kebiasaan setiap hari jumaat bermula jam 10.30 pagi diadakan program Kuliah Kerohanian untuk semua penghuni asrama iaitu minggu di mana pelajar tidak pulang ke kampung.

Namun begitu pada minggu pertama persekolahan, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Tuan Haji Ahmad Ridhuan bin Abd Ghani telah mengambil  kesempatan ini untuk mengadakan satu taklimat khas mengenai sekolah yang diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi.

Beliau juga telah menyampaikan taklimat mengenai bagaimana pelajar sekolah ini sentiasa mengamalkan konsep “Sikembang Cina” dan sikap “Proakktif” di kalangan pelajar dan berharap semua pelajar tidak lagi mengamalkan sikap reaktif dan juga aktif kerana pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi ini hanya “Proaktif” sahaja yang sesuai dengan maksud SBT.