KUALA TERENGGANU, 25 Apr : Ketua Penolong Pengarah ICT Yayasan Terengganu, Encik Mazlan bin Che Wil hari ini telah merasmiskan Majlis Penutup Schoolwide Enrichment Model ( SEM ) SM Imtiaz Kuala Terengganu bertempat di Dewan Asyatibi.

Beliau yang juga merupakan Pengerusi SEM Negeri Terengganu telah disambut oleh Puan Pengetua , Ustazah Mardziah binti Che Abdullah serta semua Penolong Kanan, Ketua Jabatan serta guru dan juga semua pelajar.

Sedikit pengenalan ringkas mengenai SEM.

Terdapat 3 peringkat d dalam Schoolwide Enrichment Model

TYPE ( I )

Penenrokaan am untuk mendedahkan pelajar kepada pelbagai disiplin ilmu.

TYPE ( II )

Aktiviti-aktiviti yang mengembangkan proses pemikiran secara kreatif dan kritis.

TYPE ( III )

Aktiviti kajian / penyelidikan untuk menghasilkan produk yang bermanfaat kepada manusia sejagat.

Objektif SEM adalah

a. Mengembangkan pemikiran saitifik, kritis dan kreatif dalam kalangan pelajar

b. Memberi peluang kepada pelajar untuk menjalankan penyelidikan secara saintifik.

c. Memupuk semangat persaingan yang positif dalam kalangan pelajar

d. Mendedahkan pelajar terhadap ledakan teknologi maklumat, komunikasi dan globalisasi.

Klik DI SINI untuk melihat gambar menarik