Menurut Puan Herdawati , penyelaras program Pengantarabangsaan, pihak pengurusan sekolah sekolah serta beberapa orang guru SPM telah mengadakan jalinan antarabangsa dengan Pesantren Dar Tauhid ( Internasional Tahfiz ) serta Universitas Pendidikan Indonesia bermula pada 20 dan berangkat pulang ke tanah air pada 23 julai 2011.

Tujuan program inin adalah untuk meliohat pengajian Al Quran yang terdapat di Pesantren Bandung, Indonesia. Disamping itu juga dapat menjalin hubungan persaudaraan  dan melihat suasana pembelajaran dan berusaha untuk berubah ke tahap yang lebih optimum.

Menurut beliau lagi, dapat mendedahkan kepada para guru untuk mempertingkatkan ‘soft skill’ terutama dalam bidang pendidikan dan psikologi di Universitas Pendidikan Indonesia(UPI) serta meluaskan pengalaman dan meningkatkan ilmu pengetahuan.