KUALA TERENGGANU, 15 Mei : Majlis tersebut telah di adakan di dewan besar Asyatibi jam 9 pagi tadi.
Sekolah penyayang perlu diperkasakan untuk menjadi satu pendekatan dalam membendung masalah social dan menangani gejala ponteng sekolah. Program guru penyayang bermatlamat untuk melahirkan modal insane yang cemerlang dari segi akademik, amalan, sahsiah dan tingkahlaku serta mampu memenuhi kehendak pasaran kerjaya semasa.
Diantara objektif program ini adalah :
1. Mewujudkan pengurusan, persekitaran sekolah, guru dan kakitangan sekolah, murid, ibu bapa serta komuniti yang saling bekerjasama kea rah mewujudkan sekolah dan masyarakat penyayang.
2. Menerapkan nilai-nilai positif dalam kalangan murid, guru dan seluruh warga sekolah.
3. Memabntu menangani pelbagai masalah social dalam kalangan murid.
4. Meningkatkan perasaan kasih saying dalam kalangan guru dan kakitangan sekolah terhadap murid-murid di sekolah.
Manakala konsep penyayang pula adalah :
1. Mampu menyumbang kea rah melahirkan masyarakat penyayang.
2. Mampu menjana generasi yang seimbang dari segi emosi, rohani, intelek, jasmani dan berdisiplin tinggi.
3. Mampu melahirkan para guru dan warga sekolah yang cakna terhadap anak didik di sekolah dalam segala aspek.
4. Mampu meningkatkan jati diri dan amalan kepimpinan dalam kalangan guru dan kakitangan sekolah.
5. Mampu membina jati diri murid serta dapat mengcungkil bakat kepimpinan dalam kalangan mereka.
6. Mampu melahirkan guru-guru yang ‘first in, last out’ di sekolah.
Pelancaran program ini telah dirasmikan oleh puan pengetua, Ustazah mardziah binti Che Abdullah.
Dalam program yang sama, seramai 4 orang pelajar telah diraikan kerana menyambut hari jadi mereka dengan memotong kek yang telah disediakan.
Sebelum majlis bersurai, semua mentor telah memberikan kek kepada mentee sebagi tanda simbolik kasih sayang guru terhadap pelajar.

Klik DI SINI untuk gambar selanjutnya